5 tipů, jak na moka konvičku
Moka konvička jako ikona Itálie
Než se vrhneme na samotnou přípravu, ještě vám povím něco o její historii. Předlohou pro ni byl obyčejný život a touha si připravit výbornou a silnou kávu i doma. Alfonso Bialletti se inspiroval svou ženou, kterou pozoroval při praní prádla. Dříve se prádlo dávalo nad oheň a trubkou nahoru probublávala voda s mýdlem. Na tomto principu vlastně funguje i moka konvička. Jeho žena byla předlohou i pro vzhled konvičky. Nahoře je hlava, poté široká ramena, úzký pas a dole skládaná sukně. Dříve se vyráběla pouze z hliníku, až postupem času se přešlo na nerezové a další varianty, které lze použít i na indukci.
Jak ji správně připravit
Postup je poměrně jednoduchý. Dolu vlijete vodu přesně po okraj ventilu (ne více, ne méně), vložíte sítko a vsypete kávu, konvičku sešroubujete, vložíte na plamen a za pár okamžiků vám začne protékat káva. Základem je zvolit správnou hrubost mletí. Jedná se o středně jemnou hrubost. Můžeme jí přirovnat k hrubé mouce.
Jak poznat špatně namletou kávu?
Pokud je káva příliš jemná, bude přes ni špatně protékat voda a ve výsledku vám bude probublávat a pouze vykapávat horem. Takto připravená káva bude chuťově hořká, silná a dráždivá. Po ochutnání vám bude padat na jazyk drobné části lógru, který projde skrz.
Naopak při hrubém mletí jsou částečky kávy velké a voda přes ně projde příliš rychle. Horem z konvičky bude prskat a protékat obrovským proudem. Díky tomu dojde k nedostatečné extrakci a chuťové budě káva vodnatá a nakyslá.
5 tipů na nejlepší kávu
- Kávu v sítku nikdy nepěchujte, pouze ji nasypte, sklepněte a zarovnejte s okrajem sítka. Jen tak dojde k rovnoměrné extrakci.
- Použijte horkou vodu a urychlete přípravu. Díky tomu káva nebude vystavena vysokým teplotám tak dlouho dobu a bude mít jemnější chuť.
- Nikdy konvičku nemyjte jarem ani v myčce. Hliník je velice citlivý na údržbu a výborné kávy docílíte až po získání „patiny“ na konvičce.
- Použijte střední plamen a nevystavujte kávu v konvičce přílišnému teplo.
- Konvička je vždy na určené množství kávy a vody. Pokud si chcete připravit menší množství, nestačí pouze ubrat vodu a kávu v konvičce, ale musíte použít menší velikost. Nedošlo by k dostatečné extrakci a káva by nebyla dobrá.
Jakou kávu zvolit do moka konvičky?
Určité sáhněte spíše po středně pražených kávách. Pokud použijete tmavší zrna, výsledná káva bude příliš hořká. Jelikož moka konvička využívá při přípravě vroucí vody, je konečná chuť více nahořklá, než je tomu u ostatních příprav. Proto volte kávy, které jsou ze začátku spíše ovocnější. Pro začátek doporučujeme kávu z Afriky, která má vyšší aciditní tóny.
Marie Řáhová, Pražírna Voznice