Darujeme české Vánoce - Pražírna Voznice

 Pojďte s námi objevit svět opravdové kávy


Pití dobré kávy je dokonalý zážitek, který potěší vaše smysly. Poodhalte s námi tajemství kávy a naučte se jí rozumět.
 

Jak nám jeden šálek kávy obrátil celý život vzhůru nohama


Jsme malá rodinná firma dlouhodobě podnikající v gastronomii. Při jedné z našich cest po České republice jsme náhodou navštívili kavárnu v prvorepublikovém stylu. Seznámili jsme se zde s majitelem, který si kávu praží sám, a ochutnali jeho výborné espresso. Tím se nám otevřela cesta do kávového světa. Absolvovali jsme školení u italského mistra pražiče a zúčastnili se profesionálních kurzů. Začínali jsme na čtvrtkilové pražičce, rozdali desítky kilogramů vzorků, spálili nemalé množství zrnek a zásobili všechny kamarády v okolí, než jsme našli správnou cestu.
 

Nepražíme na kvantitu, ale na kvalitu

Do rukou se nám dostávalo nepřeberné množství druhů káv různé kvality, od komoditní po výběrovou. Vydali jsme se cestou kvality, nikoli kvantity. Pražíme pro vás již pátým rokem kávu té nejvyšší třídy. Své znalosti neustále prohlubujeme a postupně se snažíme navazovat kontakty s menšími dodavateli a podporovat tak lokální farmáře.

Naším velkým snem byla cesta na plantáž. Toužili jsme vidět celý proces zpracování kávy až po transport k nám do České republiky. Sen se nám splnil před pár lety a my jsme nahlédli do tajů rovnou té nejvyhlášenější kávy – Blue Mountain z Jamajky. 

 

Cesta zrnek z keře až do vašeho šálku

Celý proces začíná již výběrem těch nejkvalitnějších zelených zrn. Chuťový profil ovlivňuje nejen oblast pěstování, ale i podloží, nadmořská výška a hlavně pražení samotné. Jednotlivé stupně mají vliv na výslednou chuť. Čím je kávové zrno praženo světleji, tím vynikají spíše kyselejší tóny. Naopak tmavá lesklá zrna, jež známe především z velkých řetězců, se vyznačují až těžkou hořkostí padající na jazyk. My preferujeme zlatý střed, který skloubí zachování přirozených chutí káv a zanechá jim plné a sametové tělo.

Veškerá práce v naší rodinné firmě probíhá ručně, s maximální láskou a pečlivostí. každou várku po pražení přebíráme, abychom odstranili veškeré defekty a hůře opražená zrna. Poté kávu necháme „vydýchat“ a následně ji balíme do trojvrstvých sáčků se zpětným ventilem, aby se k vám dostala v té nejvyšší kvalitě. Pražíme nejen 100% arabicu, ale i robustu a jejich směsi.

Naši nabídku stále obměňujeme a nabízíme vám i kávy z méně známých oblastí. Pokud hledáte spíše sladké ovocnější tóny s květinovou dochutí, ideální pro vás budou zrna pocházející z Afriky. Naopak ty z amerického kontinentu se vyznačují sametovým tělem a čokoládovým nádechem. 

Ještě stále nevíte, jako kávu si vybrat? Připravili jsme pro vás degustační balíček ze všech koutů světa. Teď jen stačí objednat, uvařit si šálek a vychutnat si vaši chvilku pohody s naší kávou. Více na www.prazirnavoznice.cz.

Jáchym Brzezina, 13.11.2020, www.darujemeceskevanoce.cz