Dobříšsko aktuálně

 Nekupujte kávu v hypermarketu! Aneb velká pravda o kávě

 Spotřeba kávy v Česku je nemalá, ale málokdo možná ví, jakou kávu vlastně pije. Postupem času došlo v Čechách k velkému úpadku v její přípravě a místo pravého požitkářství nastalo vysloveně období nekulturní kávové konzumace. Nemluvě o tom, kolik mýtů o kávě existuje a jak se v médiích stále dokola dočítáme bulvární senzace o tom, co nového se o kávě zjistilo.

 

Jakou kávu pít?

Asi mnoho milovníků kávy nepotěším faktem, že nadpis je velmi pravdivý. V hypermarketech koupíte většinou kávu, která s její pravou kvalitou má pramálo společného. Ať už jde o dražší zrnkovou kávu vakuovanou, značkovou instantní či mletou, často zjistíte, že nám velké obchodní značky podsouvají za „dobré ceny“ velmi nekvalitní produkty. Někde zbyla ne právě kvalitní káva, tak se hezky poupraví, pěkně zabalí a odveze do Čech. To je realita!

 

Jak poznat nekvalitní kávu

Zapomeňte na instantní kávu. Ta se z naprosté většiny vyrábí z té nejhorší zbytkové kávy a jen její instantní podoba vám zabrání to zjistit. Také její vůně není dobrá a nenamlouvejte si, že vám ta nahořklá chuť někdy opravdu chutnala. Pokud ano, tak jste nepili čistou instantní kávu, ale výrazně chemicky doopravenou náhražku. A za to jste utráceli? Vysloveně škoda peněz, cena za takové kávy bývá poměrně vysoká. Opravdu nelze věřit ani stylové reklamě.

 

Mletá káva, která je běžně k dostání se také nevyplatí, protože dobrá káva si má udržet své aroma a jestli někdo věří, že z vakuovaného pytlíku dostanete kvalitní aromatickou kávu, tak se podívejte na testy na internetu, jak takové produkty většinou dopadnou. Dobrá mletá káva si udrží aroma maximálně půl hodiny po umletí. Opravdu nevěřte těm usměvavým reklamám, z kterých na vás ta vůně kávy přímo dýchá. Aspoň ne tady v Čechách. Věřím, že v okolních státech a zvláště směrem na západ je situace podstatně lepší. Pořád ta samá písnička a letité klišé „na západě“. Nenechme ze sebe dělat gastronomickou skládku západní Evropy!

 

Jak poznat přepraženou kávu

 A jsme u nejvyššího stupně zpracování kávy, z kterého by měla vzejít ta jedinečná a kvalitní káva. K přípravě chutného šálku by měla být použita kvalitní zrnková káva, která však nesmí být zrzavá ani mastná, nesmí se rozpadat, nemá být příliš tmavá a nesmí mít nepříjemně silné až drsné aroma. To vše jsou příznaky přepražené kávy, čímž se výrobce snaží zamaskovat nekvalitní zrna. Taková káva možná chvilku voní, ale její chuť je nahořklá a trpká. Takovou většinou koupíte v českých marketech, drzost ze strany obchodníků je vskutku nevídaná. Ke všemu, nekvalitní přepražená káva je přímo nezdravá. Může být totiž karcinogenní. Je s podivem, jak české úřady přehlíží tento fakt.

 

Jak poznat kvalitní a dobrou kávu

Jednoduše! Dobře upražená zrníčka kávy mají mít stejnou barvu, většinou matně hnědou, nelámou se a příjemně voní. Takováto káva by se ovšem měla brzy spotřebovat, protože ani správné balení ji neudrží kvalitní věčně. Věřte, že žádné zvláštní dovednosti, jak poznat správnou a kvalitní kávu, nejsou potřeba.

 

Kvalitní kávu seženete i na Dobříšsku

Nejlepší je samozřejmě najít si kvalitního lokálního dodavatele. Možná budete překvapeni, ale Češi umí pražit kávu velmi dobře. Dokonce i na Dobříšsku, konkrétně ve Voznici máme velmi kvalitní pražírnu. Pražírna Voznice  nám připravila několik vzorků na ochutnání a přesvědčila nás, že výbornou a voňavou kávu skutečně umí.Jejich nabídka jistě stojí za prostudování, je bohatá jak na Arabicu (Kávovník arabský), na Robustu (Kovovník statný), tak zde lze najít i kvalitní směsi z obou výše uvedených druhů. Rozepisovat v čem se oba typy kávy od sebe liší by bylo příliš zdlouhavé. V pražírně ve Voznici vám všakmajitelé Čermákovi rádi prozradí, jaké rozdíly můžete čekat od různých druhů nabízených káv.

 

Na chutnou kávu z voznické Pražírny můžete zajít i v Praze

Pražírna Voznice má nově otevřenou kavárnu v Praze v ulici Na Poříčí. Najdete ji přímo proti nákupnímu centru Paladium v paláci YMCA. Pokud se tedy vydáte do stověžaté Prahy, nemusíte se dlouze rozmýšlet, kam zajít na šálek lahodné kávy. Kavárna vyniká svou jedinečnou atmosférou, kterou dokresluje jazzová a bluesová muzika B.B. Kinga, Louise Amstronga a jiných klasiků uvedených žánrů. Kromě kávy si můžete dopřát sladké i slané dobroty, přírodní limonády, výborné likéry Hill´s Liquere a kvalitní med z brdských lesů od firmy KaH Bees.

   

Ochutnejte a posuďte sami

Možnost ochutnat lahodnou kávu Pražírny Voznice budete mít třeba na Májových slavnostech v Dobříši. Více informací včetně e-shopu najdete zde.

 

Mýty o kávě

Nakonec si můžeme upřesnit mýty, které se o kávě tradují.

 Po kávě žloutnou zuby. Toto tvrzení se uplatňuji v souvislosti s pitím čaje. Samozřejmě, že pokud budete pít nadměrné množství kávy či čaje, logicky se to projeví na stavu vaší zubní skloviny. Při běžné konzumaci kávy to neplatí. Běžnou konzumací kávy rozumějte maximálně tři malé šálky denně.

 Pití kávy zvyšuje riziko infarktu. Pokud máte vysoký tlak, příliš temperamentní povahu a pijete více jak pět šálků kávy denně, nemůžete se divit, že cítíte silný tlak v hrudi, či ještě hůř, že vám tyto skutečnosti způsobují zdravotní problémy. Zkrátka, všeho moc škodí.

 Káva dehydratuje. Pravda je, že káva je močopudná, ale ne natolik, abyste museli v pudu sebezáchovy, nosit u sebe polní láhev s vodou. Není to pravda.

 Káva není vhodná pro těhotné a kojící ženy. Jeden menší šálek kávy opravdu neublíží ani matce ani dítěti. Doporučená denní dávka je 150 mg. Jinak ať se maminky nediví, že je miminko kope.

 Časté pití kávy vede k závislosti. Závislost si lze vypěstovat úplně na všem. Pokud je člověk permanentně ve stresu, málo spí a má problémy se soustředěním, káva mu může dost pomoci. Stejně jako cigareta či čokoláda. Nejde o chybu kávy, ale konzumenta.

 Po kávě pálí žáha. V tomto případě lze částečně souhlasit, ale jen za předpokladu, že si koupíte tu přepraženou nezdravou kávu, nebo pokud máte problémy se žaludkem. Jinak to neplatí.

 

Káva může být lahodná i zdraví prospěšná

Dostupné a známé informace o kávě spíše poukazují na to, že kvalitní káva v menším množství je dokonce zdraví prospěšná. Pokud mám však žaludeční vředy a dám si ráno nalačno kávu, nemohu se divit, že mne bolí břicho. Po kávě se dobře tráví. Jisté zdravotní problémy určitě nelze svádět na kávu, ale spíše na vlastní neznalost. Kvalitní káva je zdravým doplňkem stravy a je na každém z nás, jak kvalitní kávu si vychutnáme.

 

  Autor: Erik Pergl, 19. 04. 2016, Dobříšsko aktuálně