Fresh festival aneb zažít kávu jinak
Káva – pro někoho černý životabudič, pro jiného dokonalý nápoj. Pro nás životní cesta. Káva nám udává náš směr. S heslem „Nechceme kávu pouze vypít, ale vychutnat si každý její šálek“ jsme se vydali na sérii food festivalů do Plzně, Pardubic a Liberce. Na našich přednáškách jsme se snažili ukázat kávu v jiném světle a poodhalit její tajemství. Že jste festivaly zmeškali? Nevadí! S naším článkem budete mít pocit, že jste tam byli.
Od keře až do vašeho šálku
Ke vstupu vás lákala mísící se vůně nejrůznějších jídel. Všude se nacházely vyhlášené restaurace. Na hlavním podiu byla kulinářská show pod vedením mistrů z oboru. Naše kroky ale vedly jinam, za vůní kávy na Coffee stage. Její program byl doslova nabytý přednáškami pod taktovkou Štepánky Vantuchové Havrlíkové a Roberta Trevisana. Že je ještě neznáte? Pro začátek tedy malé představení. Jsou to legendy ve svém oboru a zakladatelé Mistrovství baristů ČR a Školy kávy. Kromě nich se zde sešli také známé pražírny.
Vůně pražené kávy zvala na přednášku pana Siřínka. Posluchačům přiblížil pražení nejen teoreticky, ale i ukázkou. Kdo zná pražičku, ví, že se nejedná o kapesní stroj. To ovšem nezastavilo pana Hrunka, který se na festivalu pochlubil svým několik desítek kilovým miláčkem a ukázal přeměnu surových zelených zrna na hnědé pražené.
A jaký by to byl program Coffee stage bez soutěže? Dobrovolníci si v ní mohli vyzkoušet Coffe Tasting v zjednodušené verzi jako probíhá na mistrovství světa.
Nesmíme zapomenou na čokoládovnu Steiner & Kovarik. Dokonalé spojení kávy a čokolády v podání držitele Great Taste.
A co káva z Voznice?
Jenom povídáním to neskončilo. Bez ochutnávky není žádný zážitek. V té chvíli nastoupila na scénu naše pražírna. Věnovali jsme se vlivu přípravy na finální podobu nápoje. Stejná káva, ale vždy jiná chuť. Výběrová zrna z Kostariky jsme připravili jako překapávanou kávu, espresso a cold brew. Posluchači byli velmi unešení a někteří ani nevěřili, že se jedná o stejnou kávu.
Příroda na prvním místě
Přiblížili jsme si pozadí pěstování kávovníků. Rizika zemí s velkoprodukcí. Kácení původního porostu v důsledku plantáží. Poukázání na malé farmáře, kteří se vracejí k původnímu stylu pěstování v souladu s přírodou.
Burger, sushi nebo cvrčka k obědu?
Ve volných chvílích jsme se nechali vtáhnout do atmosféry na hlavní pódium. Nakoukli jsme pod pokličku pana Sapíka či pana Pohlreicha. Za vším udělala sladkou tečku paní Fabešová s vynikajícími dezerty. Kdo chtěl zažít něco výjimečného, mohl ochutnat hmyzí delikatesy. Extrémní catering se naopak pustil do větších kousků v podobě jídel ze zebry, bizona či krokodýla.
Zmeškali jste festival i degustaci? Nevadí, náš eshop www.prazirnavoznice.cz má nejen kávu z Kostariky, ale i další Arabiky. Nechte se i nadále unášet na vlnách kávy.
Marie Řáhová, Pražírna Voznice