Kávový tahák
Jak si připravit vždy skvělou kávu
Spousta lidí si zakoupí kvalitní kávu s představou, že bude chutnat tak jako v kavárně. Nedočkavě otevírají sáček a těší se na první kávu, ale ejhle, není to úplně ono. Co s tím? Pojďme se na to spolu podívat.
Meleme, meleme kávu
Zní to jednoduše, kávu dám do mlýnku a je to. Ovšem v praxi to vypadá trochu jinak. Základem každé přípravy je správná hrubost mletí. K tomu je důležitá praxe. My jsme pro vás připravili přehled, jak na to.
- extra jemná - připomíná hladkou mouku nebo pudr. Vhodná na přípravu džezvy
- jemná -připomíná polohrubou mouku, po promnutí ušpiní bříška prstů. Vhodná na přípravu espressa
- středně jemná - připomíná hrubou mouku. Vhodná na přípravu moka konvičky a aeropressu
- hrubší - připomíná cukr písek. Vhodná na přípravu překapávané kávy (V60, dripper) a vakuum potu
- hrubá - připomíná cukr krystal. Vhodná na přípravu french pressu a cold brew
Mletí jsme zvládli, ale co zbytek
Základy máme za sebou, tak se posuneme dále. Různých metod je nespočet a každá si žádá speciální přípravu. Pokud vše zvládnete, dostane se vám neskutečná škála chutí. Sestavili jsme pro vás jednoduchý návod.
Espresso
gramáž: jedna porce 8g/ 30-35ml
čas extrakce: 25-30s
Kávu vsypte do páky a jemně ji sklepejte, poté stlačte tamperem. Otřete vrchní část páky od přebytku kávy. Vložte do kávovaru a spusťte. Zde je nutné dodržet délku extrakce max 35 s.
Tip: Pokud káva kape, nebo teče velmi pomalu, namelte trochu hruběji. Naopak jestliže proud je příliš silný a za čas 30s vám nateče mnohem větší objem než 30ml, namelte kávu jemněji.
Výhoda: Jiný chuťový profil na rozdíl od ostatních příprav. Pokud máte možnost, lze si připravit i cappuccino nebo café latté.
Nevýhody: Vysoká pořizovací cena, složitý způsob přípravy
Moka konvička
gramáž: dle velikosti
čas extrakce: cca 5 minut
Spodní část naplňte vodou po rysku, vložte sítko a nasypte kávu. Neutlačujte ji, pouze jemně sklepejte do roviny. Nasaďte horní díl a sešroubujte. Nyní konvičku postavte na sporák a čekejte, až vystoupá hladiny kávy v horní části.
Tip: Jakmile se horní díl naplní cca do 2/3 objemu, konvičku odstavte. Docílíte jemnější chuti
Výhoda: Nepotřebujete další sortiment
Nevýhody: Káva přijde do styku s vroucí vodou a tímse ovlivní její výsledná chuť
Aeropress
gramáž: 5-6g/100ml
čas extrakce: 30 vteřin (délku extrakce lze upravit dle chuťových preferencí a hrubosti mletí, maximálně 2 minuty)
klasický postup
Do Aeropressu vložte papírový filtr, položte na šálek a propláchněte horkou vodou (tu následně vylijte). Vsypte kávu, zalijte horkou vodou (93 - 95 °C), počkejte a poté stlačte píst.
Obrácený způsob
Vsunňte píst a postavte na něj Aeropress. Vsypte kávu, zalijete vodou a nechte extrahovat. Do sítka vložíte propláchnutý filtr, zašroubujete a přikryjete šálkem. Poté otočíte a stlačte píst.
Tip: Před začátkem namočte píst, stlačení poté proběhne snadněji
Výhody: Příprava tlakem přinese nové chutě
Nevýhoda: Složitější příprava
Dripper, V60
gramáž: 7g/100ml
čas extrakce: 2,5-3 minuty
Dripper umístěte na nádobu, do níž budete kávu extrahovat. Vložte do něj filtr odpovídající velikosti. Filtr prolijte horkou vodou. Vyčistěte tím filtr, díky čemuž zamezíte ovlivnění chuti výsledné kávy. Zároveň si předehřejeme sběrnou nádobu. Vodu z ní následně vylijete. Následně nasypete do filtru kávu a zalijete menším množstvím vody s teplotou 93°C. Počkejte 30 – 45 sekund a následně postupně dolévejte zbytek požadované vody.
Tip: Experimentujte s hrubostí mletí. Pro výraznější chuť zvolte jemnější stupeň. Naopak pro zjemnění a utlumení hořkosti zvolte vyšší stupeň hrubosti.
Výhody: Nízká pořizovací cena, čistota výsledné kávy
Nevýhody: Nutnost dokupovat filtry, chuť kávy ovlivněna filtrem
French press
gramáž: 6g / 100ml
čas extrakce: 3-4 minuty
Kávu vsypete do nádoby a zalijete horkou vodou (93 - 95 °C), promíchejte a přiklopte víčkem. Sítko stlačte cca 2cm pod hladinu i s kávou. Nechte extrahovat a poté sítko stlačte až ke dnu. Nepoužívejte hrubou sílu, ale pokud krusta nejde stlačit, vytáhněte sítko vzhůru a poté opět stlačíte. Počkejte pár sekund, než si sedlina sedne a slijte do šálku.
Tip: Nikdy nenechávejte kávu ve french pressu louhovat déle. Připravenou kávu ihned slijte do šálku či termosky. Jinak dochází k uvolňování tříslovina a jiných nevhodných látek.
Výhoda: Nepotřebujete další sortiment
Nevýhoda: Drobná sedlina na dně šálku díky hrubšímu mletí a tím ovlivněna výsledná chuť
Káva stále nechutná jak má?
- podextrahovaná káva:kyselá a slaná chuť, příliš hrubě mletá káva
- správně extrakce: komplexní a dokonalá chuť s jemnouhořkostí a příjemnou kyselostí, správná hrubost mletí
- přeextrahovaná káva: hořká, suchá, dráždivá chuť, příliš jemně mletá
(platí, pokud jste dodrželi základy extrakce)
Teď víte už všechno a můžete se pustit do přípravy.
Marie Řáhová, Pražírna Voznice