Naše cesta za kávou
Jamajka - perla kávy ze srdce Karibiku
Dlouho jsme snili o návštěvě kávové plantáže a míst, odkud káva pochází. V roce 2018 se nám to konečně podařilo a po 14 hodinovém letu jsme přistáli v Kingstonu, hlavním městě Jamajky.
Uvítalo nás teplé a vlhké podnebí tropického pásu a neuvěřitelný hluk a chaos zdejšího města. Chvíli nám trvalo, než jsme se zorientovali a našli Micka, který nás odvezl k sobě domů. Prvních pár dnů jsme se rozhodli strávit v deštném lese v Blue Montains National Park. Náš domácí nám popisoval okolí a neustále se nás ptal, jak se nám líbí jeho domov. Nevěděli jsme, co odpovědět, byli jsme unaveni a zmateni po tak dlouhé cestě, kolem byla tma a z lesa se ozývaly hlasy nejrůznějších ptáků a dalších zvířat. Jeho otázku jsme pochopili až ráno, když jsme se podívali z okna. Kolem se rozprostíral neskutečně barevný tropický les, kterým byly pokryty i vrcholky nejbližších hor.
Ještě stále rozčarováni z ranního probuzení jsme se vydali na prohlídku místní plantáže, která ležela přibližně 5 minut chůze od našeho nového domova. V Craighton Estate na nás již čekaly šálky s ochutnávkou a průvodce, který nás seznámil s kávovou kulturou na Jamajce. Zdejší káva roste ve vyšších nadmořských výškách a vyniká svou sladkou chutí. Vše je také ovlivněno poměrně dlouhou dobou růstu. Není příliš silná oproti jiným druhům rodu Arabica, přesto je místním zvykem ji pít s kapkou slazeného kondenzovaného mléko, jako je to typické například ve Vietnamu. Průvodce nám ukazoval, jak rozeznat pravou kávu z Blue Mountains díky jejímu namodralému odlesku v šálku. Své jméno si také nese kvůli modrozelenému zbarvení zrn.
Po degustaci a přednášce jsme se vydali na prohlídku plantáže. Na rozdíl o čajovníků, které jsou úhledně zasázeny vedle sebe, panuje mezi kávovníky chaos. Mezi jednotlivými keři se nacházejí převážně banánovníky a další stromy, které je chrání před ostrým sluncem a dodávají jim různé živiny potřebné k růstu. Při letmém pohledu z dáli bychom si ani nevšimli, že se zde nějaká plantáž nachází.
Na Jamajce pěstuje převážně kávu rodu Arabica a většina sklizně se exportuje. O jamajskou kávu je ve světě veliký zájem díky její kvalitě a vynikající chuti. Největšími odběratelem je Japonsko, kam putuje přibližně 80% veškeré sklizně.
Byla to pro nás opravdu bohatá zkušenost, díky které si kávy více vážíme. Pokaždé když s ní pracuji, vzpomenu si na farmáře, kteří jsou na plantáži po celý den a za minimální mzdu. Při každém pražení a dalším zpracování se ke kávě chováme s úctou, kterou si tato plodina zaslouží.