Recepty na letní nápoje
Cold brew
Cold brew je klasika, která se nikdy neomrzí, navíc vám k jeho přípravě stačí opravdu jen káva. Díky tomu, že v přípravě použijete studenou vodu, dostanete z kávy jemné a sladké tóny. Doporučujeme vyzkoušet z naší Letní kávy, kde se vám do popředí dostanou tóny broskví a meruněk.
Ingredience:
- 100 g hrubě mleté kávy
- 1 litr studené filtrované vody
Postup:
- Kávu nasypte do velké nádoby a zalijte studenou vodou.
- Přikryjte a nechte louhovat v lednici 12–24 hodin.
- Po uplynutí doby nápoj přeceďte přes jemné sítko nebo plátno, abyste odstranili kávovou sedlinu.
- Podávejte s ledem, případně doplňte mlékem nebo sirupem podle chuti.
Jak cold brew vylepšit?
Stačí přidat jen trochu mléka, pro exotické tóny kokosové mléko s medem a nebo si ho můžete naservírovat s tonikem a ginem. Tady se fantazii meze nekladou.
Chcete posunout přípravu ještě trochu dále, u nás na eshopu najdete konvici přímo na přípravu cold brew. Takže žádné slévání ani cezení, rychleji už to nejde.
Filtr na ledu
Nechce se vám vymýšlet nic moc zdlouhavého a milujete filtr? Zkuste tuhle obměnu a dostanete z kávy jemnější chuť a dokonalou svěžest. Pro přípravu filtrované kávy vyzkoušejte naše světleji pražené kávy, které v sobě skrývají lehčí a ovocnější chutě.
Ingredience:
- Led
- Káva na filtr
Postup:
Připravíme si klasicky filtr, jen ho necháme překapat na led, žádná věda, jen dokonalá chuť.
Ginger beer a espresso
Kombinaci kávy a tonicu najdete v kavárně na každém rohu, ale co to udělat trochu jinak? Vyměňte tonik za zázvorovou limonádu. Zázvor nepatří jen k zimě do čaje, tady vás krásně ochladí.
Ingredience:
- 150ml ginger beeru
- Espresso
- Led
Postup:
- Do sklenice si dáme led
- Přelijeme zázvorovou limonádou
- Navrch přelijeme espresso.
Vyzkoušejte jemnejší kávy, které podpoří tóny zázvoru a zanechají nápoji správný říz.
Melounové espresso
Co patří k létu víc než melou a ledová káva? Pojďme to spojit dohromady a připravit si osvěžující letní nápoj.
Ingredience:
- Dvojite espresso
- ¼ melounu
- 3 lžíce kokosového mléka
- Led
Postup:
- Meloun si vydlabeme a rozmixujeme
- Vzniklou dužinu přecedíme a budeme používat už jen šťávu.
- Připravíme si dvojité espresso, které smícháme s kokosovým mlékem.
- Do sklenice dáme led, přelijeme šťávou z melounu a navrch dolijeme kávou.
Díky jemnějším chutím melounu doporučujeme sáhnout po výraznějších kávách, které této melounové variantě dodají pořádnou chuť.
Chcete melounový nápoj proměnit v party drink? Zkuste kombinaci s bílým rumem, který v kombinaci s kokosovým mlékem vytvoří zase trochu jiné chutě.
Ledová káva
Klasika, kterou snadno promění v nekonečné množství dalších nápojů. V jednoduchosti se skrývá kouzlo, tak na co vymýšlet zbytečně složité recepty.
Ingredience:
- Led
- Espresso
- Mléko
Postup:
- Sklenici naplňte ledem
- Dolijte mlékem
- Navrch přelijte espressem
Jak z receptu vykouzlit více? Stačí mléko rozmixovat s banánem, nebo se skořicovým cukrem. Tady se meze fantazii nekladou.
Letních receptů je nespočet, stačí si jen užít kombinování a dostanete pokaždé jinou chuť. Platí tady jen jediné pravidlo - kvalitní káva je základ!
Užijte si léto.
Marie Řáhová, Pražírna Voznice