Timor – malý ostrov, ale káva s velkým „K“
Tentokrát naše cesta míří do jihovýchodní Asie. Přibližně 500 km od pevninské Austrálie nalezneme ostrov Timor, který je rozdělen mezi dva suverénní státy. Dnes se blíže podíváme na východní část ostrova, kde najdeme jeden z nejmladších států světa – Východní Timor. Ač svojí samostatnost vyhlásil již 28. 11. 1975, o 9 dní později došlo k invazi a následné okupaci indonéskými jednotkami. Následné období probíhala snaha o potlačení domácího odporu, jenž si podle odhadů vyžádala až 250 tisíc obětí. Vše ukončil až příjezd mezinárodních mírových jednotek v září 1999. Do roku 2002 byl pod přechodnou správou OSN. Tento rok byl 20. 5. uznán jako nezávislý stát.
Kávovou cestou
Co Východní Timor a káva? Pojďme se na to podívat od začátku. Od 14. století byl začleněn do obchodních cest Japonska a Číny. V 16. století se východ ostrova stává portugalskou kolonií, kterou zůstává až do své samostatnosti v roce 1975. A právě Portugalci zde začali v počátku 19. století vysazovat kávovníky. Již o několik let později tvoří káva přes 50% hodnoty exportu. Postupně stále více nahrazuje santalové dřevo, jehož zásoba se velmi snížila. Po odchodu portugalských vlastníků půdy došlo k razantnímu snížení kávové produkce.
Rozvoj nastává po roce 2002, kdy došlo k přebudování kávového sektoru a stal se z něj prostředek ekonomického rozvoje. A tím se dostáváme do současnosti.
Kousek ráje v šálku
Káva je dnes druhým nejcennějším vývozním artiklem Východního Timoru a převyšuje ji jen ropa. Většinu produkce tvoří Arabica. Nadmořská výška je zde k tomu ideální, avšak potíže způsobuje málo úrodná půda a klima. Suché počasí s krátkým období dešťů není pro kávovník ideální. I přes tyto nesnáze je kvalita kávy na velmi vysoké úrovni a neustále se zlepšuje. Dopomáhají tomu bohaté zkušenosti farmářů a postupné zlepšování infrastruktury.
Farmáři při pěstování používají výhradně přírodní hnojiva a ochranu proti škůdcům. Díky tomu zůstává zdejší káva největším světovým producentem organické kávy z jednoho zdroje. To i přes fakt, že celá zdejší produkce představuje přibližně 0,2% celosvětového ochodu s kávou. Z finančních důvodů však chybí její certifikace.
Arabica nebo Robusta? Co takhle 2v1?
V roce 1927 byla na plantážích ve Východním Timoru objevena nová odrůda. Vznikla spontánním křížením Arabicy a Robusty. Hybrido de Timor, jak jí začalo říkat, je velmi zajímavou odrůdou. Může se chlubit kvalitou a chutí srovnatelnou s Arabicou a zároveň odolností Robusty. Ta je rostlině ku prospěchu proti všem možným chorobám, na které jsou kávovníky Arabica mnohem náchylnější.
V hlavní roli chuť
V kávách z Východního Timoru zřetelně rozpoznáme čokoládu, kakao s jemným nádechem koření. Vše umocňuje citrusovo-čokoládové aroma s minimální acidita. O její kvalitě vypovídá kladné hodnocení odborníků i kávových nadšenců z celého světa. Nezbývá tedy, než abyste také ochutnali.
Jakub Řáha, Pražírna Voznice